Eerste communie

De Eerste Communie is in de katholieke kerk een feestelijke stap in de zogenaamde initiatie. Uitgangspunt is dat je een weg hebt af te leggen om thuis te komen in de kerk. Daarvoor heb je mensen nodig die je op deze weg begeleiden. Zij tonen wat het betekent om vandaag leerling te zijn van Jezus en deel uit te maken van zijn kerk. Liturgische hoogtepunten op dit traject zijn Doopsel, Vormsel en Eerste Communie, de drie initiatiesacramenten.

De Eerste Communie van het kind is voor ouders een uitgelezen moment om zelf stil te staan bij de betekenis van christelijk geloof in hun eigen leven.

Voor de 1e communie is het noodzakelijk dat uw kind gedoopt is. U kan dit nog steeds laten doen. Voor info in verband met het doopsel neemt U contact op met uw pastoor of met uw parochiesecretariaat.

Vormsel

Het vormsel vormt samen met het doopsel en de eerste communie de initiatiesacramenten. Het doopsel is het sacrament van Pasen, het nieuwe leven. Het vormsel is het sacrament van Pinksteren, de gave van de Heilige Geest. Het Vormsel wordt toegediend door de Bisschop of een door hem gemachtigd priester.

Tijdens het Vormsel ontvangen de vormelingen de zeven gaven van de Geest om op hun manier verantwoordelijkheid op te nemen binnen onze geloofsgemeenschap. Wij als geloofsgemeenschap engageren ons om de jongeren met open armen te ontvangen in ons midden en hen te begeleiden op de weg naar dit belangrijke sacrament. Daarom dat we gedurende een periode met deze jongeren op weg willen gaan, in voorbereiding op hun vormsel.

De plaats van de toediening van het vormselsacrament is in principe de eigen thuisparochie van de jongere.

Let wel op! Interparochiale samenwerkingsverbanden binnen de regio Herentals kunnen steeds aanleiding geven tot andere afspraken. Data vormselvieringen in de regio worden meegedeeld onder voorbehoud en worden definitief na bevestiging door het bisdom.

Algemeen contactpersoon voor het vormsel in de regio Herentals

Ann De Ceulaerde
0486/60.25.71

• Definitieve data van de vormselvieringen 2018